Uważaj na tę przyprawę! Wykryto w niej salmonellę

  • 13.08.2020, 14:00 (aktualizacja 13.08.2020, 15:34)
  • MW

Podziel się:

Oceń:

Uważaj na tę przyprawę! Wykryto w niej salmonellę Fot. archiwum Bakterie mogą utrzymać się przez dłuższy czas.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed używaniem papryki słodkiej marki Carum. Wykryto w niej bakterie salmonelli.

W wyniku kontroli urzędowej stwierdzono obecność Salmonella w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g.

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
  • Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
  • Kraj pochodzenia: HISZPANIA
  • Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

 


CZYTAJ TAKŻE:


 

MW

Zdjęcia (2)

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korso.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe