reklama

Skąd bierze się zboże dostarczane do mieleckich piekarni?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay

Skąd bierze się zboże dostarczane do mieleckich piekarni? - Zdjęcie główne

Nasza czytelniczka postanowiła sprawdzić, skąd pochodzi zboże dostarczane do mieleckich piekarni. | foto pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Nasza czytelniczka, Pani Katarzyna, przeprowadziła małe "dochodzenie" w sprawie tego, skąd pochodzą surowce dostarczane do piekarni znajdujących się na terenie Mielca. Odpowiedzi, jakie otrzymała Pani Katarzyna są jednoznaczne.
reklama

W wiadomości prywatnej zgłosiła się do nas Pani Katarzyna, która na własną rękę postanowiła popytać, skąd pochodzą surowce dostarczane do mieleckich piekarni, z których sama korzysta. Nasza czytelniczka chciała dowiedzieć się, czy zboże, z którego wypiekany jest chleb w piekarniach na terenie Mielca jest pochodzenia polskiego, czy może mamy tutaj do czynienia z ukraińskim, technicznym zbożem. 

Piekarnia Trybulec wydała oświadczenie, w którym przeczytać możemy, że ich zboża są wyłącznie pochodzenia polskiego:

Oświadczamy, że do produkcji mąk stosujemy wyłącznie pszenicę i żyto pochodzenia polskiego. Wszyscy dostawcy są zobowiązani do wystawienia stosownych deklaracji o pochodzeniu zboża. W przypadku zmian w tym temacie zobowiązujemy się niezwłocznie powiadomić kontrahentów. Oświadczenie sporządzono na prośbę odbiorcy 

- czytamy.

Piekarnia Kloch zadeklarowała, że wieloletnim dostawcą jest młyn Chrząstów oraz Zaborów:

Witam,

Tylko i wyłącznie, od 30 lat, Młyn Chrząstów oraz Młyn Zaborów jest głównym dostawcą. Obydwa młyny mielą od lat z polskiego zboża od lokalnych dostawców. Nie jesteśmy piekarnią przemysłową, gdzie zamiast ludzi, maszyny przerobią wraz z chemią różnego rodzaju mąki. Produkujemy od lat ręcznie ze starych receptur

- czytamy w oświadczeniu wydanym przez piekarnię.

Dwie mieleckie piekarnie zadeklarowały się więc, że ich produkty są pochodzenia polskiego. Jak jest z innymi piekarniami na terenie Mielca i powiatu mieleckiego? Będziemy przyglądać sie sprawie i informować Państwa, skąd pochodzi zboże, którym produkowany jest chleb w piekarniach.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama