Czystość w hali produkcyjnej czy magazynie — jak ją utrzymać?

  • 31.01.2020, 00:31 (aktualizacja 27.02.2020, 07:22)
  • Artykuł partnera

Podziel się:

Czystość w hali produkcyjnej czy magazynie — jak ją utrzymać?
Higiena miejsca pracy to jeden z najbardziej kluczowych aspektów, którego wymaga się od pracodawców. Nie wpływa jedynie na zadowolenie samych pracowników, ale przede wszystkim na bezpieczeństwo produkcji. Każdy doświadczony przedsiębiorca zdaje sobie również sprawę, że bałagan przekłada się też na negatywną ocenę firmy przez kontrahentów i klientów. Powierzchnie magazynowe i hale produkcyjne to specyficzne środowiska, przypominające unikalne ekosystemy — w jaki sposób utrzymać w nich czystość oraz jakie płyną z tego korzyści?

Prawo i porządek

W Polsce higienę miejsca pracy nie definiuje jedynie opinia szefa, a przede wszystkim prawo. Przepisy BHP wyznaczają, w jakich warunkach przełożony powinien utrzymywać środowisko hali produkcyjnej lub magazynowej, aby nie ucierpieli na tym pracownicy, jak i finalny produkt. Wiąże się z tym nie tylko cykliczne czyszczenie powierzchni oraz maszyn — dotyczy to również regularnej konserwacji sprzętów i remontów. W zależności od specyfiki danego zakładu, kosmetyczne porządki mogą stanowić jedynie podstawę dla wszelkiego rodzaju dezynfekcji i odkażania konkretnych elementów hali, której powinien towarzyszyć stały nadzór. Myślenie o utrzymaniu porządku powinniśmy rozpocząć już na etapie urządzania hali bądź magazynu — dzięki temu unikniemy sytuacji, w której nie mamy możliwości wyczyszczenia niektórych części z uwagi na trudne do odszukania zakamarki.

Przestrzeń starannie zaplanowana

Kiedy mowa o pracy w hali produkcyjnej i magazynie, priorytetową kwestię stanowi bezpieczeństwo. Zarządzający tego rodzaju zakładami powinni przywiązywać szczególną uwagę do utrzymywania powierzchni w uporządkowanym stanie. Nie powinniśmy dopuszczać do sytuacji, w której produkty lub maszyny są pozostawiane w niewskazanych dla nich obszarach — nie tylko stanowi to potencjalne zagrożenie dla pracowników, ale może wręcz opóźniać codzienne obowiązki podwładnych. Każdy produkt, karton, czy część w hali powinny mieć swoją półkę lub dedykowany, przewidywalny dla pracownika obszar, dobierany w zależności od ich przeznaczenia i gabarytów. Nieupilnowany, ciężki obiekt może przyczynić się do ogromnych szkód, jeśli nie zadbamy wcześniej o jego właściwe rozlokowanie.

Przede wszystkim czystość

Przestrzenie magazynowe i hale produkcyjne to obszary, które generują sporo zróżnicowanych zabrudzeń — od pyłów, po mokre zabrudzenia nanoszone zarówno przez maszyny jak i samych pracowników. Systematyczność prac porządkowych jest kluczowa, jednak równie ważne jest wyposażenie podwładnych odpowiadających za czystość w odpowiedni sprzęt. Odpowiedni, a więc niezawodny oraz umożliwiający wysprzątanie nawet najmniejszych zakamarków. W zależności od zanieczyszczeń, jakie w głównej mierze produkuje nasz zakład, możemy zdecydować się na zakup odkurzaczy przemysłowych, różnego rodzaju zamiatarek czy urządzeń parowych. Do najbardziej uniwersalnych narzędzi przydatnych w tego rodzaju zakładach należą automaty i urządzenia czyszczące, wśród których jednymi z najpopularniejszych obecnie na rynku są maszyny czyszczące Numatic. Dostępne są one w szerokim wachlarzu opcji — od pojazdów kablowych, przez modele bateryjne, po kompleksowe urządzenia zamiatająco-szorujące. Dobór odpowiedniego urządzenia czyszczącego należy oprzeć o indywidualne predyspozycje przestrzeni magazynowej lub hali produkcyjnej, w których obrębie będą używane. Maszyny czyszczące kablowe zalecane są, jeśli dysponujemy mniejszym metrażem — są zazwyczaj lżejsze, a dodatkowo nie trzeba ich wcześniej ładować. Z kolei w przypadku większych obszarów sugeruje się zakupienie maszyn bateryjnych — pracownik operujący urządzeniem nie jest ograniczany przez długość kabla, a większy ciężar sprzętu skutkuje lepszym dopasowaniem elementów czyszczących do podłoża. Pracodawcy mają do dyspozycji dwie podstawowe możliwości — wydzielenie z zespołu osób, których zadaniem będzie dbanie o czystość zakładu lub zatrudnienie wyspecjalizowanej w tym obszarze firmy.

Kluczem do utrzymania porządku jest systematyczność, dlatego też każda praca porządkowa, zamiatanie czy czyszczenie na mokro powinna być zaplanowana jako powtarzalna akcja obejmująca daną część zakładu. Niektóre miejsca pracy będą wymagały również dodatkowych zabiegów, takich jak dezynfekowanie elementów maszyn oraz ich cykliczna konserwacja. Dbając o porządek na hali magazynowej oraz w przestrzeni produkcyjnej obniżymy prawdopodobieństwo wystąpienia nieplanowanych wydarzeń, takich jak wypadek, czy opóźnienie produkcji — będziemy mieli też pewność, że produkowany lub magazynowany towar nie ucierpi za sprawą nieczystości.

Artykuł partnera

Pozostałe