Tu nie oprzesz się Pokusie! [REPORTAŻ] 

  • 22.02.2020, 12:47 (aktualizacja 22.02.2020, 18:32)
  • MW/BW

Podziel się:

Oceń:

Tu nie oprzesz się Pokusie! [REPORTAŻ] Fot. archiwum Mniammm...
Niedawno obchodziliśmy ten szczególny dzień w roku. Jedni go uwielbiają, inni - nienawidzą. Tłusty czwartek, to o nim mowa, dla wielu osób jest pretekstem, by machnąć ręką na kalorie i oddać się słodkiemu szaleństwu. A ci na diecie muszą przez cały dzień zastanawiać się, czy nie jest to aby dobra okazja, żeby znów zacząć od jutra...

A już całkiem na poważnie, jeden pączek nikomu nie zaszkodzi. Ważne jednak, żeby to był prawdziwy pączek z mąki i drożdży, a nie pełen konserwantów i ulepszaczy produkt "pączkopodobny". O tych prawdziwych wypiekach, nie tylko pączkowych, porozmawialiśmy z  Martą Rączką-Żurawską, która już od 19 lat w swojej "Pokusie" rozpieszcza podniebienia mielczan (i nie tylko) sernikami, szarlotkami, babeczkami, tortami i wieloma, wieloma innymi...

 

Naturalne składniki

 Pani Marta, właścicielka cukierni "Pokusa", już zakładając swój słodki biznes, wiedziała, że u niej będzie tak, jak u mamy czy babci - czyli zdrowo i naturalnie.

- Tak gotuję i piekę u mnie w domu i nie wyobrażam sobie, aby w mojej cukierni mogło być inaczej - tłumaczy pani Marta. - Staram się wybierać składniki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Niestety, w dzisiejszych czasach różnie z tym bywa. Niejednokrotnie zadziwiają mnie przedstawiciele handlowi, którzy przyjeżdżają, żeby zaoferować nam coraz to nowszy "wynalazek". Na początku byłam w szoku, że wszystko może być z proszku: babka z proszku, pączek z proszku, biszkopt z proszku, każda jedna rzecz może być z proszku. Czasami w największe nawet upały przewożą do zaprezentowania masy w samochodzie bez chłodni. A kiedy pytam, jak to możliwe, że nic się z nimi nie stało, to słyszę odpowiedź: "Dzięki specjalnym dodatkom niestraszna im żadna temperatura". Człowiek często nie jest świadomy tego, co je. Ja w swojej firmie nie dopuszczam do korzystania z tego typu "wynalazków" dzisiejszych czasów.  Staramy się jak najwięcej produktów przygotować sami, np. syropy potrzebne do produkcji ciast. Taka praktyka nie jest często spotykana, bo wiele cukierni stosuje płynne zamienniki o zapachu spirytusu czy innych mocniejszych trunków. Wszystko po to, aby przeciętny konsument nie zauważył, że coś jest nie tak, że coś jest "sztuczne". My, po tylu latach doświadczenia, mamy bardzo wyczulone nosy i kubki smakowe. Nie da się nas tak łatwo nabrać. Czasami już z wyglądu jestem w stanie ocenić, które biszkopty są naturalne, a które są z proszku.

 

Nowoczesne inwestycje

 Pani  Marta w tym trudnym, choć słodkim interesie pracuje już od blisko dwóch dekad. Co jest jej kluczem do sukcesu? To, że nie spoczęła na laurach, tylko wciąż się rozwija. I nie mówimy tu tylko o nowych urządzeniach. Ciągle udoskonala też stare i szuka świeżych smaków. Inspiracje znajduje... właściwie wszędzie.  Czy to w Internecie, czy zagranicznych magazynach o wypiekach, czy w codziennym życiu.  

- Biznes ten prowadzę już 19 lat - relacjonuje pani Marta. - Przez połowę tej drogi miałam wspólniczkę i bardzo dobrze nam się pracowało. Jednak w pewnym momencie nasze ścieżki się rozeszły. Każda z nas widziała różne drogi rozwoju i zdecydowałyśmy, że będziemy je realizować oddzielnie. Od 2014 r. prowadzę więc "Pokusę" sama. Inwestuję w rozwój firmy, we wrześniu otworzyliśmy nowy lokal na osiedlu Smoczka w Galerii Viva, z sezonowym ogródkiem skierowanym do rodzin z dziećmi. Cały czas staramy się wymyślać nowości, zaskakujące smaki, żeby nie spocząć na laurach i żeby klient nie czuł u nas monotonii.

 

MW/BW

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korso.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe